Eg likar best å sy plagg av jerseystoff/strikka stoff, men av og til blir det eit plagg i fast stoff. Vel, det blei litt jersey i denne også, i form av ribben i livet. Skjørtet er sydd av eit polyesterstoff (?) eg kjøpte hjå Stofshop, Århus i 2012. Dette var forresten ein kjempeinspirerande butikk om ein skal sydameklede, utan at prisane var høge.
Mønsteret er fra Ottobre, nr. 4/2010.
Tips til å leggje opp runde bua kantar: Om eg skal leggje opp ein bua kant, brukar eg å sy langs stoffkanten ein gong med overlocken med høg diff, skal forklare nedanfor kva diff er. Deretter pressar eg kanten på plass med strykejern og syr den til slutt med coverstitch-maskin eller symaskin.
Diff/differensialmating: Å differensiere noko tyder å skilje noko frå kvarandre. Overlockmaskiner har to transportørar, dvs. dei taggete platene som fører stoffet framover. Desse er skilt frå kvarandre slik at dei kan røre seg uavhengig av kvarandre. Slik kan dei enten snurpe stoffet saman, eller dei kan strekkje det ut. Eller dei kan trekkje synkront/like mykje båe to (diff=1 eller N). Om ein syr i elastiske stoff, har dei ein tendens til å strekkje seg når dei kjem under syfoten, akkurat som ein deig blir pressa ut når du kjevlar den. Dette kan vi kompansere for med å skru diffen opp; overlock-maskina snurpar saman att det syfoten strekkjer ut. Derimot, om du har tynne stoff, snurpar dei seg så lett ved overlock-syinga, og ein kanskje må skru diffen til under 1 for å strekkje stoffet ut att.
Av og til kan ein faktisk ønskje å snurpe stoffet saman, slik som når ein skal leggje opp eit konveks bua kant i eit skjørt. Då kan ein bruke høg diff til dette. Det vil berre fungere om det du syr ikkje er for tykt eller for stivt. Funkar blant anna fint for eit enkeltlag stretch-velour.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
-Kjempekoseleg om du har lyst til å seie hei!
-You're welcome to place comments in english!
-Svenska kommentarer gjör mig glad, danske kommentarer er sjov!
-Ich verstähe auch ein bischen deutsch, doch ist englisch mehr sicher, you're welcome anyway!