27.09.2013

Eit klippe-spørsmål

korleis klippe

OK, her kjem eit synerd-innlegg ;-)
 
Tak ein titt på figuren over: Lat oss seie at eg skal klipppe i eit stretch-stoff, og sidan det har blitt klipt i før, har det omtrent fasong som på teikninga (stretch sidevegs). Spørsmålet er kva for type form på restestoffet eg ønskjer når eg har klipt ut det eg skal. Enten “A”: Eit breitt og kort restestykke, eller “B”: Eit smalt og langt restestykke. Har det noko å seie i det heile tatt? Kanskje ikkje, veit ikkje. Det er det eg prøvar å finne ut… Så eg tenkte å høyre med dykk andre:
 
Er eitt av klippealternativa lurare enn det andre? I såfall kva for eitt? (Begrunn i såfall gjerne i kommentarfeltet :-)
 
 
 

OK, here comes a sewing-nerd post :-) Take a look at the drawing above. Let’s say it is a stretch fabric (stretch horisontally). The question is what shape I want the rest of the fabric to have after I have cut the pieces I need for now. Either “A”: a broad and short piece, or “B”: a narrow, long piece. Does it matter at all? Maybe not, I don’t know. That’s what I’m trying to find out… So  I thought I should ask you:

Is one of the two cutting alternatives smarter than the other? If so, which? (see frame above). And if so, you’re welcome to tell me why by placing a comment :-)

8 kommentarer:

 1. Jeg svarte "tja". I praksis velger jeg nok oftest alt B, men jeg er ikke sikker på hva som er lurest. Jeg tror tanken bak er at da kan jeg klippe høyere ting av resten (kjoler e.l.), men så har jeg og funnet ut at det gjør det vanskelig å klippe f.eks. snurreskjerf eller andre lange ting.
  Ofte har jeg ingen konkrete planer for restene, så det blir veldig tilfeldig.

  SvarSlett
 2. Jeg har svart A. Syr selv mest korte ting, og da er det viktigere at stoffet er bredt nok.

  Lurt å tenke litt på dette når man klipper, og ikke bare sette i gang uten en plan for bruk av reststoffet. Ellers kan jeg anbefale å sy dukkeklær da. :-))) dukkeverden.blogspot.no

  SvarSlett
 3. Jeg stemte på A siden jeg som regel bruker opp stoffet i bredden først. Men viss jeg har planer om å lage noe til de større barna ville jeg valgt B for å ha litt høyde å gå på. Men uten planer for resten går jeg som sagt for A:)

  SvarSlett
 4. Jeg svarte A, fordi jeg synes det oftere er et problem at jeg ikke har nok i bredden, enn i høyden. Men det er ikke noe fasitsvar, for det kommer helt an på målene. Synes også det er lettere å skjøte lengden på en genser f.eks, enn i bredden. Det er jo egentlig det samme, men handler vel om smak og behag. Jeg må forresten si at jeg har tenkt på det samme flere ganger, om hva som er lurest!

  SvarSlett
 5. Jeg er den ene som har svart B, så langt :-) Jeg tror jeg ville brukt opp sidestykket før den hele lengden. Hvorfor kan jeg egentlig ikke si sånn helt eksakt. Det kommer helt an på stoffet, og hva jeg har planer om å bruke resten til... Om jeg har planer.

  SvarSlett
 6. Tusen takk for innspel, alle saman! Og poenget til SiKaLo om at det er lettare å skøyte på lengda enn breidda har eg ikkje tenkt på, det var veldig godt poeng!

  SvarSlett
 7. Dette er morsomt at du skrev om. Har lurt på dette selv. Vet at jeg så og si alltid velger alt. B, men har egentlig ikke noe god forklaring på hvorfor. Gode argumenter for alt. A her. Håper jeg klarer og tenke litt videre neste gang jeg klipper. Takk for inspirerende blogg!

  SvarSlett
 8. Jeg velger alltid den veien som gir meg mest mulig sammenhengende stoff til overs.. tenker over hva det kan brukes til.. ser ikke at det er lettere å skjøte på lengda enn på bredda, ofte setter man jo inn et panel i en annen farge f eks halve genseren, man kan og dele bakstykker lett... men også viktig å tenke om en trenger bredere stykker til f eks kanter eller en nederkant på en kjole.. så viktig å tenke over hva slags stoff og hva det kan komme til å bli brukt til videre. :) Ha en fin fin sy-dag! :)

  SvarSlett

-Kjempekoseleg om du har lyst til å seie hei!
-You're welcome to place comments in english!
-Svenska kommentarer gjör mig glad, danske kommentarer er sjov!
-Ich verstähe auch ein bischen deutsch, doch ist englisch mehr sicher, you're welcome anyway!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...