23.07.2011

Rynking/snurping med “clear elastic tape”

IMG_0416beskjært

Når eg lagar bukser og genserar med posete bein/armar (elsatisk stoff)som avluttast med ribb, har eg seinare tid ofte rynka ved hjelp av gjennomsiktig strikk før eg har sydd på ribben. Éin grunn er at ribben rett og slett ikkje lar seg tøy nok ved veldig vide buksebein, ein annan grunn er at eg har sett for meg at det ikkje blir fint når ribben blir strekt maks ved påsying.

I dag bestemte eg meg for å gjere ei samanlikning, mellom

A: Rynking med clear elastic tape før ribbmontering, og
B: Montering av ribb ved å strekkje ribben til samme breidda som ermestoffet

Utgangspunkt:

IMG_0393

Og det gjennomsiktige strikket frå Stoff og Stil. NB: Eg er usikker på kor mykje varme strikket tåler, i dag verka det som to prikkar på strykejernet gjekk greitt, tidlegare har eg vore i tvil om dette.

IMG_0401

Stoff:
-Realtivt tykk isoli frå Stof2000
-Ribb frå Stoff og Stil

A:
-Eg klipper strikk i omtrent samme lengda som ribben, men lar det vere litt ekstra på kantane sånn at eg har noko å halde fast i når eg drar under start og slutt av påsyinga. OBS: Strikket må ikkje vere kortare enn handledds-/ankelomkrins, helst litt lenger for å få plass til stoff også. Det kan bli for stramt elles.
-Med lengste singlengd eg har (6 mm), syr eg på strikket ytst i vranga på saummonnen av erme-enden, medan eg strekkjer. (Vanlegvis lagar eg nokre pass-merke undervegs med kulepenn på strikk og hakk på tilsvarande stad i stoff) Det blir sjåande slik ut:

IMG_0395

Biletet under: Her har eg sydde på ribb på båe prøvestoffa, øvst  med strekk av ribben, nedst med rynking fyrst, det blei litt strekk av ribben her også. Båe saumane er pressa, øvst er saummonnen pressa oppover/inn i ermet, nedst er den pressa nedover grunna rynkene.

IMG_0397

Etter samansying ser det slik ut (den rynka til venstre):

IMG_0399

Også her den rynka til venstre:

IMG_0400

IMG_0412

Og her eit bilete der eg har lagt ein rund ting (eple) inni for 3D-visning:

IMG_0416

Konklusjon:

Å strekkje ribben maksimalt gav ikkje så galt resultat som eg såg for meg, men eg har likevel ein mistanke om at den ribben som er veldig utstrekt kanskje kan bli slappare i vask. Og eg er også redd metode B med strekking av ribben vil fungere dårlegare med ein lausare ribb, som til dømes Hilco sin. Men elles kjem det mykje an på kva for eit estetisk uttrykk ein vil ha, for kva for ein metode ein vel. Og for ikkje å gløyme at metode B med å strekkje ribben dessutan er mykje raskare og enklare enn rynking.

3 kommentarer:

 1. Lurer på om jeg skal prøve dette! Føler aldri jeg får til ribben skikkelig. Takk for tips:)

  SvarSlett
 2. Tusen takk for tipset, - syntes det ble veldg fint med slik strikk!

  Klem fra Eva Mari :)

  SvarSlett
 3. Så genialt, og takk for at du har testet så grundig! Da går det jo an å bruke Hilcoribb også uten å ha strikk inni ribben. Klem!

  SvarSlett

-Kjempekoseleg om du har lyst til å seie hei!
-You're welcome to place comments in english!
-Svenska kommentarer gjör mig glad, danske kommentarer er sjov!
-Ich verstähe auch ein bischen deutsch, doch ist englisch mehr sicher, you're welcome anyway!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...